De nieuwe Oris Clipperton Limited Edition, gebaseerd op de bekende Aquis Dive-Watch

Sinds enkele jaren gebruikt Oris de productie van duikhorloges om de bescherming van bedreigde oceanische ecosystemen te benadrukken. Dit doen ze onder andere door expedities en fondsenwervers te sponsoren. Ergens is dat ook wel logisch… als er geen duikgebieden meer zijn om te verkennen, wat is dan het nut van duikhorloges maken? Het nieuwste voorbeeld van dergelijke partnerschappen is gekoppeld aan het Clipperton-eiland, ’s werelds meest geïsoleerde landmassa, dat Oris wil beschermen. Hierop volgend is de lancering van een nieuwe liefdadigheidseditie, gebaseerd op de beroemde Aquis. Maak kennis met de Oris Clipperton Limited Edition.

Het Clipperton-eiland is ’s werelds meest geïsoleerde landmassa. Het onbewoonde atol ligt in een zone die bekend staat als de ETP of de oostelijke tropische zone, ongeveer 1.100 km ten zuiden van het schiereiland Baja, aan de westkust van Mexico. De dichtstbijzijnde landmassa ligt op 945 km afstand. In feite hebben meer mensen de Mount Everest bereikt dan een voet op Clipperton Island gezet – gewoon even om aan te geven hoe ontoegankelijk dit eiland is. Ondanks dat het eiland volledig geïsoleerd is, is het eiland in Franse handen en wordt het unieke ecosysteem bedreigd door illegale commerciële visserij en vervuiling. Het water is een kritieke migratieroute voor een aantal bedreigde soorten haaien, pelagische en endemische soorten. Vorig jaar creëerde een Franse ministeriële orde een 12 zeemijlsmarine beschermd gebied (MPA) rond het atol. “The Clipperton Expedition”, een ‘burger-wetenschap’ expeditie onder leiding van N2Pix, gespecialiseerd in onderwaterbeelden en expedities van de Canadezen Michel Labrecque en Julie Ouimet, werd gecreëerd. Oris is nu een officiële sponsor van deze expeditie.

Na deze aankondiging heeft Oris een speciaal horloge onthuld, de Oris Clipperton Limited Edition, en de 2.000 exemplaren zullen daadwerkelijk helpen bij de bescherming van dit atol, omdat een percentage van de door verkoop bijeengebrachte opbrengsten zal gaan naar de bescherming van de oceanen in toekomstige initiatieven. Het horloge in kwestie is redelijk bekend, gezien het is gebaseerd op het robuuste en efficiënte duikhorloge van het merk, de Aquis Date. Ter gelegenheid van deze Limited Edition voegt het merk een paar onderscheidende kenmerken toe.

Terwijl de 43,5 mm stalen kast en de zwart gepolijste keramische omlijsting vrijwel hetzelfde zijn als de standaardversie van de Aquis, is de Oris Clipperton Limited Edition voorzien van een wijzerplaat met een kleurovergang in oceaanblauw – een kleur die iets verschilt van de normale blauwe kleur die je vindt in de verzameling. Lichter en iets meer turquois bootst het de kleur van de oceaan rondom het Clipperton-eiland na. Ook geeft de wijzerplaat een mooi zonnestraalpatroon weer, dat mooie reflecties biedt. De wijzers zijn hetzelfde als de recentelijk opnieuw ontworpen Aquis, met een scherpere en meer hoekige vorm.

Hetzelfde geldt voor de kast en band van deze Oris Clipperton Limited Edition. Die is identiek aan de nieuwere Aquis, wat betekent dat de behuizing iets slanker en fijner afgewerkt is, maar toch robuuste vormen, sterke bescherming en een waterweerstand van 300 meter vertoont. Deze liefdadigheidseditie zal beschikbaar zijn met zowel een stalen armband als een zwarte rubberen riem. In de kist van het horloge vind je een betrouwbaar automatisch uurwerk, de Calibre 733, gebaseerd op de Sellita SW200. De achterkant van de behuizing is niet langer transparant maar toont een speciale gravure.

De Oris Clipperton Limited Edition wordt geproduceerd in 2000 exemplaren, allemaal individueel genummerd. Een percentage van het ingezamelde geld gaat naar de bescherming van de oceaan, via verschillende initiatieven. Prijs is €1.670 voor de rubberen variant en €1.850 met een stalen armband.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*